Foundation of Addition

 

 

As the foundation for the addition takes root behind the Richardson, our crews from Consigli and their subcontractors are hard at work restoring our national historic landmark.

 

 

Window mock-ups have been done for sashes, casings, and sills, and further investigation into historically-accurate hues of the red casings and green sashes that H. H. Richardson used continues.  The handicapped-entrance doorway originally enlarged from a window many years ago is being widened to meet code. Any stones removed either will be used to repair remaining masonry in poor condition or stored on site for future repairs long after the completion of the building project.

Exterior Green Sash Mock-ups

Interior Stained Sash  Mock-ups

Former Handicapped Entrance

 

 

 

 

 

 

 

Inside the building, the focus is on the ground level. The winding, treacherous staircase that once led to the children’s room has been taken out. Small heavy equipment and a conveyer belt is being used to remove the jackhammered rat slabs and to excavate layers of dirt until the new floor depth is reached in the former children’s room. In what used to be the staff workroom, temporary steel bracing has been fitted over the existing wooden columns to shore them up in preparation for repairing and reinforcing the brick footings.

Former Staircase to Children’s Room

Ground Level Excavation

Steel Beams

Steel Beams in Place

 

 

 

 

 

 

 

Stay tuned for more updates in the following weeks, as steel arrives and the addition begins to rise above the foundation and become visible behind the red-clad fencing. Speaking of foundations, Our Woburn Public Library Foundation is fundraising for our furniture, fixtures, and equipment, so please visit their website for more information about ways to give and upcoming fundraising events.

 

User Feedback Survey